När det är dags för nattning – Så skapar du som barnvakt ett bra avslut på dagen
Att natta barn som barnvakt kan vara en mysig stund du delar med barnen. Här får du tips på hur du skapar ett lugnt och tryggt avslut på dagen!
När det är dags för nattning
Som barnvakt axlar du ett stort ansvar. Du är inte bara där för att se till att barnen har en härlig kväll fylld av lekar och skoj – du är såklart också någon som ska bidra till barnets trygghet under de timmar du tar hand om dem. En av de viktigaste delarna av ditt ansvar är att se till att dagen slutar bra!
Varför är nattning viktigt för barn?
Att få tillräckligt med sömn är viktigt i alla åldrar – barn är inget undantag. Det är under nätterna som vi laddar batterierna och förbereder våra hjärnor inför morgondagen. När barn har en nattningsrutin som de känner igen, kan de också bli lugnare av att veta vad som kommer härnäst.
Det finns få barn som nöjer sig med att hoppa direkt från leksaker till sömn utan förvarning Men hur gör man egentligen som barnvakt för att skapa ett riktigt bra avslut på dagen? Vi har samlat våra bästa tips du kan ha med dig nästa gång det är dags att natta barnet!
1. Följ barnets vanliga rutiner – rutin ger trygghet
Många föräldrar har redan nattningsrutiner för sina barn. Med tanke på att särskilt yngre barn mår bra av förutsägbarhet, se till att följa de rutinerna så gott det går. Som barnvakt är det bra att ha en konversation med föräldrarna redan innan de åker för att det ska gå så smidigt som möjligt. Man vill inte stå där i sista minut och inte vara säker på vad man ska ta sig till!
Innan föräldrarna lämnar bör du alltid fråga vilka rutiner som gäller vid nattning. Det kan vara allt från vilka kläder barnet ska ha på sig till vilken saga som läses eller om det finns speciella saker att tänka på, som nattlampa eller favoritsnuttetrasa. Genom att hålla fast vid dessa rutiner hjälper du barnet att känna igen sig och förstå att läggdags inte är något som skiljer sig från hur det brukar vara.
Tips:
- Fråga barnets föräldrar om deras nattningsrutin. Vilka steg är viktiga att följa? Finns det något som absolut inte får glömmas bort?
- Om du märker att barnet inte vill delta i nattningsrutinen, var kreativ. Vill de inte borsta tänderna? Gör det till en lek och tävla om vem som gör det snabbast!
2. Se till att atmosfären är lugn och avslappnad
Barn reagerar på sin atmosfär och kan vara riktiga energiknippen efter en dag fylld av lek och aktiviteter. Det kan vara lätt för oss som är äldre att glömma bort att de faktiskt behöver hjälp med att varva ner. Här gäller det att stärka signalerna till kroppen som talar om för oss att det är dags att sova.
Tips:
- Dämpa belysningen i hemmet. Släck all skarp belysning och tänd istället nattlampor eller liknande.
- Hjälp barnet att varva ner med ett varmt bad någon halvtimme innan de ska hoppa i säng.
3. Välj rätt aktiviteter innan det är dags att sova
Vi som är äldre kan ha svårt för att varva ner innan det är dags att sova – och detsamma gäller för barn. Efter en dag fylld med roliga aktiviteter och spännande intryck behöver barnet få tid att lugna ner sig och ställa om. Då kan det vara viktigt att du som barnvakt väljer rätt aktiviteter innan läggdags.
Tips:
- Lägg ett pussel: Att pussla är inte bara en mysig aktivitet, det är också ett perfekt avslut på dagen. Dels så är det bra hjärngympa, men det är också en aktivitet som inte triggar igång energin.
- Rita teckningar: Fram med färgpennorna! Att rita är rogivande och ger barnet en chans att uttrycka sina känslor på ett lugnt sätt. Det blir dessutom roligt för föräldrarna att titta på när de kommer hem.
4. Inled nattningen med sagostund
Att hålla i sagostund garanterar ett lugnt avslut på dagen. Välj en rofylld och mysig berättelse som hjälper barnet slappna av. Här kan det vara bra att använda en lugn och mjuk röst när du håller i högläsning. Det gör det lättare för barnet att somna.
Försök att hitta en saga som inte är för upplyftande eller spännande, eftersom det kan göra barnet mer vaket. Välj istället något som hjälper barnet att sakta ner sina tankar och som inte kräver för mycket mentalt engagemang. Klassiska sagor eller böcker med ett lugnare tempo fungerar ofta bra för detta ändamål.
Tips:
Välj en saga som inte är för spännande. Det ska helst vara en berättelse som hjälper barnet att sakta ner sina tankar. Här kan vi varmt rekommendera klassiker, men du kan också välja något dina föräldrar läste för dig när du var liten.
Prata med barnet efter sagostunden och fråga hur deras dag har varit eller vad de tyckte bäst om med barnpassningen. Då hjälper du dem att bearbeta dagens händelser, vilket i sin tur gör att de kan sova gott.
5. Se till att barnet känner sig tryggt innan du går
Yngre barn kan känna sig osäkra eller oroliga när det är dags att sova, särskilt om föräldrarna inte är hemma. Som barnvakt är det din roll att hjälpa barnet känna sig tryggt och bekvämt så att de kan slappna av och sova gott. Det kan handla om något så litet som att se till att deras nattlampa är tänd. Här gäller det att vara lyhörd på barnets signaler och göra det du tycker känns bäst.
Tips:
- Fråga barnet om de vill ha något särskilt i sängen, som en favoritfilt eller ett särskilt gosedjur.
- Var inte rädd för att sitta med en stund om barnet känner sig oroligt, men undvik att göra det till ett mönster. Målet är att de ska känna sig trygga nog att somna själv.
Har du nattat småsyskonen förr och är redo att bli barnvakt?
Om det råkar vara så att du har skött nattning av småsyskon eller yngre kusiner förr, då kanske du hade varit en perfekt barnvakt. Att jobba med barnpassning handlar inte bara om att se till att barnen har en rolig eftermiddag – det handlar också om att se till att de har ett tryggt avslut på dagen. Om du känner igen dig som en nattningsexpert, varför inte söka jobb som barnvakt?