Att tackla barnens skärmtid som barnvakt
Hur håller man koll på barnens skärmtid som barnvakt – och hur många avsnitt av en TV-serie är faktiskt rimliga?

Det här med skärmar för barn…
Skärmtid hos barn är en typisk sak som diskuteras bland vuxna idag. Vi lever trots allt i en digital värld där vi ser skärmar överallt – från mobiler och surfplattor till datorskärmar och TV-apparater. Hur hanterar man barnens skärmtid som barnvakt – och hur många Disneyfilmer är egentligen lämpliga under barnpassningen?
Därför fascineras barn av skärmar
Idag är många barn som små magneter när det kommer till skärmar. Färgglada animationer, snabba ljud och blinkande ljus… hur ska man egentligen ignorera det? Som vuxna kan vi säkert också erkänna att vi har svårt att motstå den hypnotiska kraften av våra telefoner. Det är inte konstigt att våra små krabater lockas av det också.
Det blir ett sorts dilemma för många vuxna. Å ena sidan har vi tillgång till en mängd pedagogiska appar och spel för barn. Å andra sidan uppstår de där molnen av oro – kommer barnets ögon att bli fyrkantiga? Kommer de någonsin att upptäcka glädjen som finns i att läsa en Astrid Lindgren-bok?
Men även om det kan vara underhållande såväl som lärorikt (beroende på vad man tittar på), kan det vara bra att sätta gränser innan det blir överstimulerande. Därför är det viktigt för familjen att hitta en balans mellan skärmtid och annan sorts lek, som exempelvis fysiska eller kreativa aktiviteter. Kanske viktigast av allt – tid att bara få vara.
Vad är egentligen lagom skärmtid?
Enligt Folkhälsomyndigheten ska skärmtid för barn under två år helst undvikas helt och hållet. En tumregel är mellan en till tre timmar per dag beroende på ålder. Skärmar kan ibland kännas som en lätt lösning för att hålla barnet sysselsatt, särskilt när man som barnvakt kanske känner sig osäker på hur man egentligen ska skapa underhållning för barnen.
När du kommer hem till en familj och ska passa deras barn är det viktigt att stämma av med föräldrarna vad som gäller för skärmtid i just deras hushåll. Vissa föräldrar kanske är mer flexibla och tillåter skärmtid efter skolan eller på helger, medan andra föredrar att hålla det till ett minimum. Föräldrar kan även ha specifika regler för vad deras barn får titta på, vilket är viktigt att respektera. Det är deras riktlinjer som gäller och det är upp till dig som barnvakt att följa det.

Så kan du som barnvakt hjälpa föräldrarna kontrollera skärmtiden
Barn har rutiner för mycket och många föräldrar har implementerat rutiner för skärmanvändning. De har bestämt tydliga gränser för när skärmar är okej eller inte och det ser olika ut hos alla familjer. Vissa tillåter skärmtid efter att barnen har lekt en stund eller rört på sig utomhus, andra tillåter endast skärmtid på helger eller efter skolan. Ha alltid en dialog med familjen om vad som gäller för just dem.
Något som kan vara bra att tänka på är att alltid förhandsgranska innehållet som barnet tittar på. Dels för att det inte ska dyka upp något olämpligt, men också för att se till att innehållet är någorlunda kvalitativt. Fråga dig själv om barnet kan lära sig något nytt av det de tittar på. Du kan också:
Komma förberedd till barnpassningen med andra aktiviteter
Det finns flera roliga, kreativa och engagerande aktiviteter som kan konkurrera med datorskärmen – och som barn till och med tycker är minst lika roliga. Vi har samlat några av våra favoriter:
- Pysselstund: Sätt er och måla, klippa och klistra! Det är inte bara en mysig aktivitet, utan det finns även oändligt många pyssel som kan hålla barn sysselsatta i flera timmar.
- Utelek: Bryt upp skärmtiden med lite utomhuslekar. Ta en kort promenad till lekparken, cykla en sväng eller lek något i stil med kurragömma. Här gäller såklart kläder efter väder!
- Sällskapsspel: Att spela sällskapsspel är inte bara underhållande och lärorikt. Det främjar också barnets sociala färdigheter då de får lära sig att tänka logiskt och samarbeta. Fram med Uno eller Monopol!
Planera pauser i skärmtiden
Låt oss säga att barnet du passar har en skärmtid på 90 minuter om dagen. Då kan det vara klokt att bryta upp det i kortare segment. Det kan till exempel innebära att de får titta på TV eller spela ett spel i 30 minuter och sedan göra något annat innan de återvänder till skärmen. På så sätt minskar vi risken för att barnet blir överstimulerat samtidigt som vi uppmuntrar andra aktiviteter!

Upprätthålla föräldrarnas policy kring skärmtid
Här gäller det att vara med på noterna och förstå vad som gäller hos den familj du arbetar hos. Men för att reglerna för skärmtid ska fungera på bästa sätt räcker det inte med att känna till dem, utan du behöver också upprätthålla dem. Annars är det lätt att skärmtiden glider lite ur händerna. Vi tipsar att du:
- Pratar med föräldrarna: Fråga dem vad som gäller i deras hem. Ställ frågor kring barnets skärmtid – vilken typ av innehåll som är okej att titta på och hur mycket tid om dagen de får ägna framför TV:n eller liknande.
- Påminn barnet om tiden: Ibland lyssnar faktiskt barn bättre på sin barnvakt än på sina föräldrar när det gäller gränser. Du kan testa att snällt men bestämt berätta för barnet när skärmtiden är över och det är dags för en ny aktivitet.
Vara en god förebild
Vi vet med oss att barn ofta lär sig genom att observera vad vuxna gör och sedan imitera det. Därför är det viktigt att du som barnvakt sätter ett gott exempel när det gäller skärmtiden. Om barnet ser att du själv ständigt håller på med mobilen, kan det givetvis bli svårare att motivera dem att minska sin egen skärmtid.
Försök att dra ner på din egen skärmanvändning när du passar barnen. Visa istället hur glad du är för andra aktiviteter. Det kan handla om att du tar med barnet ut för att njuta av naturen tillsammans, att ni skapar något eller helt enkelt är närvarande i stunden. Det lär sedan ha en positiv inverkan på barnets inställning till skärmtid!

Kom ihåg att hitta en balans
Barn har olika behov och intressen – som barnvakt gäller det att hitta sätt att balansera dessa. Vissa dagar kanske barnen har all energi i världen och längtar efter utomhuslek, andra dagar kanske de är trötta och vill slappa med en film. Då gäller det att lyssna på barnet samtidigt som du håller fast vid de regler som föräldrarna har satt upp.
När du kan hitta en balans mellan skärmtid och andra roliga aktiviteter är det en vinnande kombination. Din roll som barnvakt är trots allt att skapa en trygg miljö som också är stimulerande, där barnet kan trivas utan att förlora sig i skärmarna. Försök därför alltid att komma till barnpassningen med olika aktiviteter i bakfickan!
Är du redo att bli barnvakt? Sök jobb hos oss på NannyPoppins redan nu!