• 5000+ nöjda familjer
  • Vårt mål: Bästa barnvakterna
  • Barnpassning i hela Sverige

Så sätter du gränser för barn – Våra 6 bästa tips för att sätta gränser med kärlek

Ibland kan det kännas som att navigera ett minfält när vi ska sätta gränser för våra barn. Som föräldrar står vi ofta inför utmaningen att hitta den där perfekta balansen mellan att vara kärleksfull samtidigt som vi vill upprätthålla nödvändiga regler – och hur hittar vi egentligen rätt balans? 

gränser för barn

Vad är gränser?

Kort och gott är gränser de riktlinjer och regler som hjälper oss att definiera vad som är acceptabelt och oacceptabelt. De kan vara fysiska, som att hålla sig inom vissa områden när man leker utomhus eller att komma hem en viss tid. Vi kan även sätta känslomässiga gränser, som att respektera varandras utrymme och känslor.

Det är genom gränser som vi får struktur och trygghet, vilket är varför de är särskilt viktiga för barn. Det hjälper dem att förstå både sina rättigheter och sina ansvar i olika situationer. Det handlar inte om att straffa någon – det handlar om att skapa vägledning. 

Varför är gränser viktiga?

Att sätta gränser är viktiga för barn av flera skäl. Först och främst skapar det en trygghet eftersom barnet vet vad som förväntas av dem, vilket minskar deras osäkerhet. För det andra lär barnen sig att respektera andras gränser. Genom att förstå att handlingar har konsekvenser (precis som vi alla får lära oss någon gång), utvecklar de sitt ansvar.

Dessutom kan gränser bidra till en hälsosam relation mellan barn och föräldrar. Det skapar en grund för ett förtroende när barnet vet att deras föräldrar vill deras bästa, även om det kanske inte är något man inser just där och då.

Våra bästa tips när det är dags för dig som förälder att sätta gränser med ditt barn är:

gränser för barnen

1. Var tydlig och konsekvent

Barn är som små detektiver och vill alltid förstå varför saker är som de är. Därför behöver de konsekventa riktlinjer för att förstå vad som förväntas av dem och varför. När du sätter gränser, försök därför att vara konkret i din kommunikation. Istället för att bara säga “Var snäll”, berätta varför det är viktigt att vara snäll.

Om du sätter en gräns är det också viktigt att hålla fast vid den. Det kan bli förvirrande för dem när något är okej ena dagen men inte nästa. Genom att vara konsekvent visar du ditt barn att du menar vad du säger, vilket gör att de lär sig förstå allvaret. 

2. Var ett gott föredöme

Även om det kan vara läskigt för oss som föräldrar, lär sig barn genom att observera våra handlingar. Se till att följa gränserna som du sätter. Om du exempelvis ber barnet att inte titta på sin iPad under middagen, se till att du också lägger undan din telefon. Att vara en förebild kommer stärka de gränser du sätter.

Barn är dessutom experter på att upptäcka när föräldrar är hycklare. Om du inte följer de regler du sätter, lär barnen eventuellt ifrågasätta det. Skulle det vara så är det bra om du försöker berömma dem genom att säga något i stil med “Du har rätt, det var orättvist av mig”. Även när det gäller barn är ärligheten uppskattad! 

3. Belöna positivt beteende

Ge ditt barn beröm när de följer gränserna. Om de exempelvis väntar på sin tur att leka med en leksak, berätta hur duktiga de är. Positiv förstärkning gör att barnen känner sig sedda och uppmuntrar dem att fortsätta följa reglerna. Det blir en sorts belöning – och vi vet alla att barn älskar beröm. 

När vi belönar positivt beteende skapar vi också en positiv miljö därhemma. Istället för att fokusera på det negativa, uppmuntrar vi dem att sträva efter att göra rätt. Vårt bemötande blir därför viktigare än vi tror och det kan faktiskt vara så enkelt som ett leende.

att sätta gränser med barn

4. Ha tålamod och var flexibel

Sanningen är att gränserna kommer att utmanas någon gång – och det är helt okej. Livet är sällan svart eller vitt och därför är det viktigt att vara flexibel. Visa ditt barn att det är okej att göra misstag så länge man lär sig av dem.

Flexibilitet innebär inte att vi ska ge upp våra gränser helt och hållet, utan att vi anpassar dem vid behov. Kanske inser du att en viss regel är för sträng eller inte fungerar i praktiken. I sådana fall kan du alltid diskutera det med ditt barn och se hur de känner.

5. Lyssna aktivt

Att sätta gränser handlar inte bara om att tala om för barnen hur saker och ting är, utan även om att lyssna. Försök att förstå hur ditt barn känner och vad de tänker. Visa att du lyssnar på dem samtidigt som du fastslår gränserna. 

Aktivt lyssnande innebär trots allt att vi är närvarande och för att vi ska kunna ge våra barn all uppmärksamhet, innebär det också att vi behöver ställa öppna frågor som uppmuntrar dem att uttrycka sina tankar. På så sätt bygger vi en starkare relation till barnet samtidigt som vi visar dem att deras åsikter har betydelse.

6. Tydliga konsekvenser

En viktig del av att sätta gränser är att definiera vad som händer om gränserna väl skulle överträdas. konsekvenser ska vara tydliga och rimliga. Genom att förklara för ditt barn att det finns konsekvenser för varje handling, kommer de att tänka efter en extra gång.

Det är också viktigt att konsekvenserna är proportionerliga. De ska aldrig vara straffande, utan bör istället vara en del av ditt barns lärande. Målet är att hjälpa dem förstå varför regler finns och hur de kan fatta bättre beslut i framtiden.

gränser för barn

Så kan barnpassning vara till hjälp

Att sätta gränser med kärlek handlar om att skapa en trygg miljö där barnet kan utvecklas i sin egen takt, men ibland kan det vara utmattande för föräldrar att sätta gränser gång på gång. En trygg barnvakt kan ge dig den avlastning du behöver genom att implementera dina gränser samtidigt som du får chans att ladda om batterierna. Det ska alltid vara okej att be om hjälp!

Läs mer om vår barnpassning!

Trygg och säker barnpassning i hela Sverige

Kom igång med ett gratis prisförslag!