• 5000+ nöjda familjer
  • Vårt mål: Bästa barnvakterna
  • Barnpassning i hela Sverige

Aktiviteter för barn 10-12 år 

När barnen börjar komma upp i puberteten är det lätt hänt att de inte vill spendera lika mycket tid med dig som förälder. Därför är det särskilt viktigt att man tar initiativ och för att hitta på roliga saker tillsammans, som både kan vara mysiga och relationsstärkande. Här har vi listat våra bästa tips på roliga aktiviteter för barn 10-12 år!

Starta en bokcirkel

När barn är mellan 10-12 år övergår de från att läsa barnböcker till att läsa böcker för ungdomar. Att läsa är väldigt nyttigt för hjärnan och kan öppna upp en helt ny värld. Uppmuntra detta genom att starta en bokcirkel tillsammans, där ni båda läser samma bok som ni sedan diskuterar! Ett tipsa är att låta barnet få vara med att välja vilka böcker ni läser.

Aktiviteter för barn kurs

Gå en kurs

Det finns massor av olika kurser som man kan gå – allt från drejning och att måla keramik till att lära sig ett nytt språk! Ofta kan man välja mellan att gå på en prova-på-kurs för att se om det är något för er. Hitta lokala kurser och lär er något nytt!

Träna tillsammans

I denna ålder kan barn bli allt mer intresserade av att träna. Studier från bland annat WHO visar dessutom att majoriteten av barn rör sig alldeles för lite under veckan.

Gör träningen till en gemensam aktivitet och kör ett träningspass tillsammans! Det är inte bara hälsosamt, utan även väldigt roligt! Det finns massor av roliga sätt att röra på sig – ni kan exempelvis gå på ett danspass eller ta en cykeltur.

Aktiviteter för barn baka

Baka något gott

Att baka är alltid en bra idé! Baka barnets favoritkaka eller prova ett nytt recept tillsammans för en mysig fikastund. Detta är en aktivitet som är väldigt lärorik och särskild rolig när barnen är 10-12 år eftersom de kan ta på sig mer ansvar i köket.

Volontärarbete

När barnen växer blir de allt mer medvetna om deras omvärld och vad som sker runt om i samhället. Att ta en dag till att göra volontärarbete kan vara ett hjälpsamt och sunt sätt för barnet att känna att de gör en skillnad i världen!

Om ditt barn är intresserad av miljön, så kan ni exempelvis gå på en skräpplockardag. Det finns massor av olika lokala volontärorsaker man kan prova på!

Aktiviteter för barn pussel

Gör ett pussel

Ett klassiskt 1000-bitar pussel är en utmanande och engagerande aktivitet som hela familjen kan vara delaktiga i. Ställ fram ett pussel på matbordet eller liknande och låt barnen klura över vart nästa pusselbit ska ligga. För att det inte ska bli övermäktigt uppe kan du ge varje familjemedlem ansvaret över en viss sektion av pusslet – kanske ett hus eller ett särskilt djur.

Titta på en serie

En super-enkel men mysig aktivitet är att titta på en serie tillsammans. Vare sig det är något som går på TV varje vecka eller en serie med massor av säsonger på streaming, finns det gott om alternativ.

Barn mellan 10-12 är precis i den åldern då de klarar av att titta på lite mer vuxna serier än bara barnprogram. Välj något som barnet kan lära sig från och som ni kan diskutera!

Aktiviteter för barn spela

Spela ett TV-spel

Skärmtid behöver inte vara negativt – ibland kan det faktiskt vara en rolig gemensam aktivitet! Spela ett TV-spel med ditt barn, eller bara titta på när dem spelar. På så sätt är detta en aktivitet som gör att barnet känner att du är involverad i deras intresse.

Att spela tv-spel i lag är både en relationsstärkande aktivitet och ett bra sätt för ditt barn att lära sig att jobba i ett lag och problemlösa!

Bygg något tillsammans

Hur gammal man än är, så är det alltid roligt att bygga saker. Klassiska LEGO-klossar går alltid hem, även bland äldre barn! Det finns många mer avancerade byggset att välja från som är anpassade för barn mellan 10-12 år – allt från slott och rymdskepp till särskilda karaktärer och bilar.

Trygg och säker barnpassning i hela Sverige

Kom igång med ett gratis prisförslag!