Sport och fritidsaktiviteter – Hur hittar man rätt balans för sitt barn?
När ditt barn engagerar sig i sport eller andra fritidsaktiviteter kan det vara både givande och utmanande. Som förälder vill du förstås att ditt barn ska utforska sina intressen, men hur vet man egentligen när det blir för mycket – eller för lite?
Varför är sport och fritidsaktiviteter så viktiga?
För de allra flesta barnen är deras fritidsaktiviteter mer än bara en hobby. Det spelar ingen roll om det är fotboll, dans eller gymnastik – alla fritidsaktiviteter hjälper barnen att stärka sitt självförtroende och hitta nya kompisar. Det ger också dem en chans att upptäcka och utveckla sina egna intressen, samtidigt som de lär sig uthållighet och målmedvetenhet.
Att ha en hobby som barn ska inte bara handla om de stora vinsterna, som att bli bäst på att dribbla i fotboll eller att äntligen klara av en pyramid på gymnastiken. Det kan också vara rent avslappnande för barn. Det blir ännu en plats där de känner att de hör hemma och kan uttrycka sig själva. Även om det såklart är roligt att bli riktigt bra på något, är det lika viktigt (om inte ännu viktigare) att det är roligt.
Hur mycket är lagom?
När har man egentligen kastat in sitt barn i alldeles för många fritidsaktiviteter och hur mycket är egentligen lagom? Här börjar balansen bli lite knepig. Först och främst är alla barn olika. Vissa älskar att ha flera hobbys och skulle kunna testa något nytt varje dag om de fick, medan andra barn föredrar ett lugnare tempo. Som förälder blir det viktigt att försöka läsa av barnets signaler och vad de klarar av – utan att känna press.
Här kan en bra tumregel vara att fundera på barnets schema i dagsläget. Hur ser deras dagar ut just nu? Går skolan bra? Har de tid för fritidsaktiviteter? Kan de leka och slappna av? Och viktigast av allt – hur mår ditt barn? Om de är ständigt trötta, stressade eller om deras intresse för en fritidsaktivitet har minskat på sistone, kan det vara ett tecken på att det är lite väl många bollar i luften.
Att ha tid för fri lek
När barnen är mindre är faktiskt fri lek underskattat. Att bara få vara, leka spontant och låta fantasin flöda utan ett schema är minst lika viktigt som organiserade fritidsaktiviteter. Hobbyer för barn handlar inte alltid om ett uppstyrt upplägg. Ibland är den bästa hobbyn att bara få bygga en koja i vardagsrummet eller sätta sig och måla därhemma när läxorna är gjorda.
Under fri lek brukar barn bearbeta känslor, experimentera fritt och lösa problem på egen hand. Det är viktigt att det finns utrymme för sådana aktiviteter i ditt barns vardag – det kommer hjälpa dem att bygga tillit för sig själv såväl som kreativitet.
Hur hittar jag rätt fritidsaktivitet för mitt barn?
Många föräldrar velar mellan aktiviteter för sitt barn. Det är inte konstigt med tanke på hur många det finns. Skulle lilla Emma passa bättre för simning eller karate? Eller varför inte piano? Det bästa du kan göra som förälder är att prova er fram. Barn har en tendens att byta intressen i rekordfart, så kom ihåg att det är okej att släppa en aktivitet om glädjen inte finns kvar.
Fundera på vad ditt barn dras till naturligt. Om de tycker om att röra på sig kanske en sport hade passat bra. Skulle de vara vassa på att pyssla eller bygga saker, då kanske det är konst som gäller. Ha också barnets personlighet i åtanke. Vissa barn trivs bäst i sin individualitet medan andra älskar lagkänslan som finns i grupp.
Hur stöttar man utan att stressa?
Det är fint att uppmuntra sina barn att prova nya saker och hålla sig aktiva, men det kan också vara lätt att hamna i en sorts fälla som superförälder. Vi kan inte pressa in så mycket som möjligt på kortast tid. För att hålla en balans behöver vi som föräldrar också hålla koll på våra egna förväntningar.
När barn börjar bli riktigt duktiga på något är det lätt att bli engagerad i deras framsteg och prestationer. Men försök att komma ihåg att deras fritid är just deras. Barn behöver känna att deras fritidsaktiviteter är roliga och inte något de gör bara för att föräldrarna ska bli glada. Visa stöd genom att vara närvarande. Heja på dem under deras fotbollsmatch eller den där dansuppvisningen. Men sätt inte för mycket press på deras prestation.
Prata med ditt barn om deras fritidsaktiviteter
En öppen dialog är alltid bra. Försök därför att prata med ditt barn om deras aktiviteter. Tycker de fortfarande att det är roligt eller är det något som känns mer som ett måste? Genom att ha en öppen dialog kan du få en känsla för hur de verkligen känner, Ditt barn lär dessutom känna att de kan prata med dig om vadsomhelst, vilket är viktigt i framtiden.
Det kan också vara bra att prata om vikten av att hitta en balans mellan fritid, skola och vila. Även om det är roligt med fritidsaktiviteterna är det också viktigt att få tid till att slappna av. Försök att förklara det för ditt barn!
Tecken på att det är för mycket
Hur vet du som förälder egentligen när det börjar bli för mycket? Vi vet säkert alla att det kan vara svårt att märka signaler när man inte vet vad man ska hålla utkik efter. Här är några tecken på att ditt barn har tröttnat på sina fritidsaktiviteter:
- Trötthet och humörsvängningar: Ditt barn kanske börjar bli överdrivet trött eller har svårt attsvårt för att somna. Detta kan vara ett tecken på överbelastning.
- Skolprestationerna sjunker: Om barnets prestationer i skolan börjar bli lidande kan det vara dags att dra ner litegrann på aktiviteterna.
- Brist på intresse: När barn börjar klaga på en hobby eller vara likgiltiga i bilen påväg till träningen, kan det vara dags att ta en paus eller att hitta en annan aktivitet.
Lämna utrymme för förändring
Om vi någonsin ska etablera en universell sanning, så är det att barns intressen kan förändras blixtsnabbt. Ett barn som älskar att dansa ett år kanske hellre vill spela fotboll nästa år – och det är helt okej! Som förälder är det viktigt att vara flexibel. Ni är inte låsta till en aktivitet bara för att det var där ni började.
Låt ditt barn utforska nya fritidsaktiviteter om de vill. Det är särskilt bra för deras utveckling. I slutändan handlar det inte heller om att bli bäst, utan att ha roligt och lära sig något nytt på vägen. När en hobby som ska vara skoj börjar kännas som ett krav, tappar det snabbt sin glädje och mening.
Förenkla vardagen genom att anlita barnpassning
Det är inte helt lätt att jonglera mellan jobb, hem och barnens fritidsaktiviteter. Som förälder kan det bli stressigt att få ihop vardagspusslet utan att något lider. En smidig lösning är att anlita en barnvakt som kan både hämta eller lämna barnen till och från sina aktiviteter. Genom att ha någon som tar på sig det ansvaret, får du tid till allt annat som behöver göras. Barnet får ett tryggt sällskap och du kan ta en välförtjänt paus – något som alla föräldrar förtjänar!