• 5000+ nöjda familjer
  • Vårt mål: Bästa barnvakterna
  • Barnpassning i hela Sverige

Aktiviteter för barn 1-2 år

Små barn älskar att hitta på roliga aktiviteter – och det är extra spännande är det ifall det är tillsammans med en vuxen! Att hitta på aktiviteter tillsammans är så mycket mer än bara en rolig stund, eftersom det även är en viktig del av barnets utveckling. Här hittar du några av de allra bästa tipsen på aktiviteter för barn i 1-2 årsåldern!

Extra viktigt med fysisk aktivitet

Att röra på sig är en viktig del av barnets utveckling. WHO rekommenderar att barn som är 1-2 år rör på sig minst 180 minuter per dag. Det är också i denna ålder som barnet tar sina första steg, vilket möjliggör ännu mer bus! 

Besök en lekplats tillsammans och låt barnet få bli av med myrorna i benen! Utomhus finns det dessutom mycket spännande saker att upptäcka och utforska. Små barn kan gå runt och prova på de flesta sakerna som lekplatsen har att erbjuda, så länge en vuxen håller dem i handen. 

Att sparka på en boll kan också vara ett sätt att få barnet att röra på sig, samtidigt som de lär sig bemästra finmotoriken. En annan aktivitet är att dansa tillsammans till musik som barnet tycker om!

Aktiviteter för barn 1-2 år stapla klossar

Bygga, stapla och välta klossar

Barn i 1-2 årsåldern älskar att bygga med klossar. Bygg ett torn eller ett slott tillsammans – ju högre ert mästerverk blir, ju roligare blir det att välta!

Att bygga med klossar kan även vara en lärorik aktivitet om ni turas om att lägga klossarna. På så sätt lär sig barnet om tur-ordningar och social interaktion! I denna åldern är det lätt hänt att barnet blir ledsen ifall de råkar välta tornet, så se till att trösta dem ordentligt och hjälp dem med att återbygga tornet.

Rita och måla

Det är vanligt att barn mellan 1-2 år ofta går runt med en penna i handen i väntan på att skapa deras nästa konstverk! Därför är att rita en lättillgänglig aktivitet som är uppskattat av de flesta små barn. Ta fram papper, olika typer av pennor och låt kreativiteten flöda!

I 1-2 årsåldern är barnets talanger ofta begränsade till att bara kunna rita gubbar gjorda av cirklar och streck. Ett tips är att ge barnet ett tema – be dem att rita porträtt av er familj eller kanske en aktivitet från dagen.

Aktiviteter för barn 1-2 år läsa böcker

Engagerande läsning

Att högläsa barnböcker tillsammans kombinerar flera av barnets utvecklande sinnen. Barnböcker med fina illustrationer och bilder kan öka förståelsen för historien, då barnet inte själv kan läsa ännu.

Roliga ljudeffekter som barnet kan härma gör alltid sagostunden mer engagerande för barnet!

Källor

WHO (2019). Guidelines On Physical Activity, Sedentary Behaviour and Sleep For Children Under 5 Years Of Age. Tillgängligt: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/311664/9789241550536-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

1177. Barnets utveckling 1-2 år. Tillgängligt: https://www.1177.se/Skane/barn–gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/barnets-utveckling-1-2-ar/

Trygg och säker barnpassning i hela Sverige

Kom igång med ett gratis prisförslag!