• 5000+ nöjda familjer
  • Vårt mål: Bästa barnvakterna
  • Barnpassning i hela Sverige

Stamning hos barn – 5 enkla och viktiga råd till föräldrar för att underlätta hemma

Även om stamning hos barn ofta är tillfälligt, minskar det inte den oro som föräldrar upplever som lägger märke till beteendet. Som tur är har vi samlat allt du behöver veta om stamning hos barn!

stamning hos barn

Vad är stamning?

Stamning innebär att barnets talflöde störs och det kan se ut på olika sätt. Å ena sidan kan det vara att ditt barn upprepar ljud, stavelser eller hela ord. Å andra sidan kan det handla om att ditt barn verkar fastna på vissa ord under en längre tid och har svårt att få ut dem. Som förälder kan du trösta dig med att stamning hos barn är vanligtvis en övergående fas. 

De vanligaste tecknen på stamning är:

  • Upprepning av ljud eller stavelser, till exempel ”m-m-mamma”.
  • Förlängning av ljud, där ett ljud dras ut onaturligt länge, till exempel ”ssssssol”.
  • Att ett ord börjar men stannar upp, och barnet verkar kämpa för att få fram ordet.

Det är bra att komma ihåg att barn mellan två till fyra år brukar repetera ord och kortare meningar som en del av språkutvecklingen. Därför behöver det inte alltid handla om att ditt barn stammar, utan det kan istället ha att göra med deras utveckling. Kontakta alltid din vårdcentral om du skulle vara osäker på vad som gäller för just ditt barn!

barn som stammar

Varför börjar ett barn stamma?

Det är inte helt klart varför vissa barn börjar att stamma och det finns inte tillräckligt med giltig forskning kring det. Däremot finns det underlag för att stamningen är ärftlig. Om du har stammat när du var liten är det därför mer sannolikt att ditt barn också skulle stamma.

När behöver man söka hjälp?

Att ett barn stammar innebär inte att det är något fel på dem. För de flesta barnen är det dessutom tillfälligt och försvinner av sig självt inom några månader. Men om du skulle märka att stamningen fortsätter eller börjar påverka ditt barns självförtroende, kan det vara bra att komma i kontakt med en logoped.

Här är några situationer då det kan vara bra att söka hjälp:

  • Om stamningen verkar bli värre över tid.
  • Ifall ditt barn börjar visa tecken på frustration eller undviker att prata.
  • Om stamningen följs av kroppsrörelser, exempelvis att barnet stampar med foten för att försöka få fram ordet.

En logoped kan göra en bedömning och ge vägledning om hur ni bäst kan stötta ert barn. Stamning är inte något ovanligt och det finns mycket hjälp att få!

stammande blygt barn

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn?

Även om stamning kan kännas som en utmaning, finns det många saker du som förälder kan göra för att skapa en trygg och stöttande miljö för ditt barn. Här är några tips på hur du kan hjälpa ditt barn att känna sig bekväm och självsäker i sitt tal:

Prata långsammare med ditt barn

Barn som stammar kan ha nytta av en talrytm som är lite långsammare än vanligt. Många barn stammar mer när de känner sig uppspelta, rädda, arga eller ledsna. Genom att tala långsammare kan du minska känslan av stress i ert samtal. En lugnare talrytm visar också ditt barn att det är okej att ta sin tid. 

Visa dem att du lyssnar

När ditt barn stammar, var lugn och lyssna uppmärksamt. Låt de tala i sin egen takt. När de har slutat prata, vänta ungefär två sekunder innan du börjar prata. Det minskar risken för att du avbryter och visar dem att det är okej att formulera sina tankar. Att nicka och le litegrann räcker långt för att visa dem att du lyssnar. 

Byt till en annan vuxen om ditt barn blir irriterat

Ibland kan barn som stammar känna sig frustrerade, vilket inte är konstigt. De har svårt för att få sig förstådda, vilket i sin tur kan leda till att barnet tappar viljan att försöka. Då kan det vara bra att byta till en annan vuxen som kan ta över – ibland behövs faktiskt bara ett nytt ansikte. En barnvakt kan exempelvis skapa en trygg miljö för barnet, vilket i sin tur gör att de känner sig mer bekväma.

Läs mer om vår trygga barnpassning här!

Tvinga inte dem att prata

Som med allt annat kan barn som stammar ha bättre såväl som sämre dagar. När de har en sämre dag, justera dina förväntningar på deras talförmåga. Du kan exempelvis ställa färre frågor eller ställa frågor som barnet kan svara på med färre ord än vanligt. Eftersom barn kan känna sig stressade av prestationsångest, tvinga inte heller ditt barn att prata inför andra. Ge de fler chanser att prata under bättre dagar.

stamning hos barn och barnvakt

Stötta ditt barns självförtroende

Stamning kan ha en påverkan på barnets självförtroende, särskilt om de skulle känna sig annorlunda eller osäkra på sitt tal. Därför är det viktigt att du som förälder hjälper ditt barn att förstå att stamning inte definierar dem. Det är inte något som gör dem mindre kapabla eller älskvärda.

Vad gör jag om barnet frågar om stamningen?

Många föräldrar undrar huruvida stamningen är något man ska ta upp direkt med sitt barn eller låta det vara osagt. Om ditt barn skulle verka obekymrat kanske det är bäst att inte göra en stor sak av det.

Skulle ditt barn däremot visa tecken på frustration, eller fråga varför de stammar, kan det istället vara bra att ha en öppen dialog. Du kan förklara för dem att alla människor pratar olika. Försök att betona att det inte är något fel eller konstigt. 

Som förälder kan det kännas oroligt att upptäcka att sitt barn stammar, men för många barn är det helt enkelt en del av språkutvecklingen. Det bästa du kan göra för deras skull är att skapa en trygg miljö som stöttar dem!

Trygg och säker barnpassning i hela Sverige

Kom igång med ett gratis prisförslag!