Från ett barn till två – Så kan barnvakten vara till stöd för hela familjen
Att ta steget till att bli tvåbarnsförälder är stort. Vi har samlat allt du (och ditt äldsta barn) behöver veta för att övergången ska bli så smidig som möjligt.
Så kan barnvakten vara stöd när ni går från ett barn till två
Ingen har bättre superkrafter än föräldrar som går från ett barn till två. Plötsligt har du inte ett litet liv som kräver all uppmärksamhet, utan två. Oroa dig inte – vi ger våra bästa tips på hur en barnvakt kan hjälpa till!
Varför är övergången från ett barn till två utmanande?
Att gå från ett barn till två kan liknas till att försöka jonglera med 10 bollar på en och samma gång. Medan man ska försöka hålla koll på nappar, blöjor och leksaker för båda två kan det vara lätt att känna som om man har missat något otroligt viktigt. Varför är det egentligen en sådan utmaning att gå från ett litet liv till två?
Förutom alla logistiska utmaningar kan det uppstå känslomässiga utmaningar. Många föräldrar upplever en viss oro och osäkerhet kring hur de ska ge tillräckligt med kärlek och stöd till båda barnen. Några vanliga orosmoln för föräldrar som går från ett barn till två är:
1. Tid och uppmärksamhet
Att gå från ett barn till två kan snabbt kännas som att man som förälder försöker jonglera en hel cirkus. Det kan bli en utmaning att ge varje barn den tid och det fokus de behöver (till och med förtjänar). Det äldre barnet som tidigare fått all uppmärksamhet kan tycka att det blir särskilt jobbigt när ett syskon kommer in i bilden.
Det är nästan omöjligt att hitta rätt balansgång mellan syskon, särskilt inledningsvis när det yngre barnet kräver särskild uppmärksamhet. Då kan det vara bra med en barnvakt som ser till att det äldsta barnet fortfarande får den uppmärksamhet som de behöver för att känna sig speciell.
2. Sömnlösa nätter och trötthet
Ja, sömnlösa nätter är något som vi alla förväntar oss som föräldrar. När du får ett till barn kan det dock kännas som att ni har ramlat in i ett maraton av nattsuddande. Oroa er inte. Till och med de mest ihärdiga superhjältarna får svårt att hålla ögonen öppna ibland!
Och om vi nu är helt ärliga med varandra… när tröttheten slår till kan även de bästa föräldrarna börja förvirra brödsmulor på golvet som en potentiell matleverans från favoritrestaurangen. En barnvakt kan ge dig den där välbehövliga pausen, ett par timmars återhämtning, som gör att du kan gå från zombie till människa på nytt!
3. Emotionella utmaningar för det äldsta barnet
För vissa storasyskon kan det kännas som konkurrens när ett nytt litet knyte kliver in i bilden. Småsyskonet behöver helt plötsligt all uppmärksamhet och kan gråta i timmar utan att någon ifrågasätter det. Ibland kan det leda till känslor av svartsjuka och förvirring.
Att ge sitt äldsta barn tillräckligt med stöd och trygghet är lättare sagt än gjort när man har ett spädbarn som behöver mat, sömn och uppmärksamhet på en och samma gång. En barnvakt kan vara till stor hjälp här också genom att ta över arbetet med småttingen så att du som förälder kan knyta an till ditt äldre barn. Här kan det vara bra att göra något skoj för kvalitetstid.
Så kan en barnvakt vara till stöd
En barnvakt är lite som ett hemligt vapen i en kaosartad vardag. Det blir en sorts efterlängtad extra-resurs när föräldrarna behöver välförtjänt avlastning. De kan ta hand om det äldsta barnet så du kan ge ditt spädbarn den uppmärksamhet de behöver, men de kan också finnas där för det lilla livet. När du anlitar barnpassning kan det även fungera som en bro mellan syskonen. Genom att involvera båda barnen i lättsamma lekar och aktiviteter, kan det eventuellt bygga en bra grund för en relation mellan dem.
För föräldrarna innebär det också en chans att återfå lite balans. Med en barnvakt kan du få tid att ta en välbehövlig paus för att andas ut. I slutändan handlar det inte bara om att uppmärksamma barnen. Det handlar också om att du som förälder mår så bra du bara kan – och ger ditt eget välmående den uppmärksamhet det behöver.
Tips för att underlätta övergången från ett barn till två
Sist men inte minst är det alltid bra att ha några praktiska tips i bakfickan för att underlätta övergången. Här är några förslag som kan underlätta en ny vardag för både dig som förälder och dina barn:
- Sätt upp rutiner: Barn trivs oftast bra med rutiner och struktur. Genom att hålla konsekventa rutiner får barnen en känsla av trygghet. Du kan även försöka involvera ditt äldsta barn i att skapa schemat – kanske får de välja en eftermiddagsaktivitet. Det är viktigt att ditt barn känner sig delaktiga i familjen!
- Ge den äldsta extra tid: Var noga med att ge ditt äldsta barn lite extra tid och uppmärksamhet. Det kan handla om något så simpelt som 5-10 minuters ensamtid på morgonen eller kvällen. Ni kanske läser ett kapitel av en bok tillsammans eller bara sitter och pratar lite grann. Då känner sig storasyskonet sedd!
- Involvera det äldsta barnet: Involvera det äldsta barnet i deras småsyskons liv. Låt dem hjälpa till med små uppgifter som att hämta blöjor, välja kläder eller leka med barnet. När de känner att de kan bidra med något blir det en lättare övergång för dem.
- Ta pauser: Kom ihåg att även du behöver andas. Be om hjälp, och ta pauser när du kan för att ladda om. Det kan vara något så simpelt som att ta en kopp te eller sätta sig ner i lugn och ro. Du behöver (och förtjänar) egentid som tvåbarnsförälder.
- Var snäll mot dig själv: Det är okej att inte alltid ha allt under kontroll. Ibland handlar det bara om att överleva dagen. Kom ihåg att det kommer finnas utmanande stunder och du får lov att känna dig trött eller överväldigad. Att göra det bästa du kan är mer än tillräckligt!
Du vet att dina barn har det bra och är i trygga händer, vilket ger dig friheten att verkligen njuta av stunden. Då slipper du känna dig splittrad och hela familjen får ha roligt – du bland de vuxna och barnen med sin nanny.
Anlita barnpassning och gör övergången smidigare
Så, våra superhjältar till föräldrar! När ni står där med två små liv som behöver er uppmärksamhet, kom ihåg att ni inte behöver göra allt på egen hand. En barnvakt kan vara en trygghet i övergången. Inte bara för dina barn, utan även för dig som förälder. Barnpassning är en investering ni aldrig kommer ångra – det gynnar ert välmående såväl som ert förnuft.